Cryptovaluta in Europa

doorredactie

Cryptovaluta in Europa

In Europa is er nog vrij veel onduidelijkheid over de wetgeving rondom cryptovaluta. Zo valt er nog het een en ander te discussiëren over de fiscale verplichtingen die cryptocurrency met zich meebrengt. Het lastige aan dit probleem is dat veel accountants of adviseurs niet het juiste advies kunnen geven, omdat er hier simpelweg nog gewoon te weinig over bekend is.

Crypto fiscaliteiten

Als je eigenaar bent van cryptovaluta moet je hier belasting over betalen. Veel mensen hebben eigenlijk echt geen flauw idee hoe het nu eigenlijk zit met de fiscale verplichtingen rondom het cryptogeld. De Belastingdienst ziet cryptovaluta als vermogen en daarom zit het ook in box 3 als het gaat om belastingaangifte. Hier vallen ook onder andere spaargeld, een vakantiehuisje en aandelen onder. Dit is de uitleg in een notendop, maar je kunt voor meer informatie altijd contact opnemen met een accountant. Door heel Nederland is wel een specialist te vinden. Zo kan je in het Noorden van het land terecht bij een accountantskantoor in Groningen.

Europese regelgeving cryptovaluta

Europa moet net als de rest van de wereld openstaan voor bitcoin en andere cryptovaluta. Maar dan moeten de consumenten en beleggers wel beter worden beschermd tegen de risico’s van het handelen in dit ‘virtuele geld’. Dit is gebleken uit de eerste bijeenkomst van de Europese Commissie over cryptovaluta.

De risico’s in het beleggen van cryptovaluta zijn vooral dat de koersen extreem wisselvallig zijn en het erg lastig is voor niet professionele beleggers om hierin te gaan beleggen. Ook is cryptovaluta erg kwetsbaar voor illegale doeleinden zoals witwassen.

G-20

De twintig grootste economieën van de wereld zijn laatst bij elkaar gekomen in Buenos Aires, Argentinië om het over cryptovaluta te hebben. De aanleiding tot dit topoverleg was of er maatregelen getroffen zouden moeten worden om de reguliere burger te beschermen tegen de grote risico’s van beleggen in cryptocurrency. Landen zoals de VS, Frankrijk, Duitsland en Japan hebben al eens aangegeven dat ze samen tegen cryptovaluta’s op wilden trekken.

Over de auteur

redactie administrator

Geef een reactie